RTU norisinājās «Latvijas izgudrojumu izstāde»

4. novembrī Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā norisinājās «Latvijas izgudrojumu izstāde». Kopumā izstādē tika demonstrēti 76 individuālo izgudrotāju, universitāšu, pētniecības institūtu, kā arī uzņēmumu izgudrojumi dažādās tautsaimniecībā aktuālās jomās.

Rīgas Tehnisko universitāte izstādē pārstāvēja struktūrvienības no Būvniecības fakultātes, Transporta un mašīnzinību fakultātes, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes, Inženierekomonikas un vadības fakultātes, prezentējot 14 dažādus izgudrojumus.

RTU, BF Būvražošanas institūts izstādes apmeklētājus iepazīstināja ar izstrādāto iekārtu «Dispegātors-maisītājs», tā darbības principiem, kā arī informēja par perforētās tērauda lentes racionālām izmantošanas iespējām būvniecībā.

RTU, TMF Mehānikas institūts piedalījās ar projektiem «Žiroskopiskas paņēmiens peldlīdzekļa dzinējspēka radīšanai» un «Vienotā ielu nosaukuma un norāžu sistēma», kā arī prezentēja izstrādāto lineāro peristaltisko sūkni un nehomogēna fibrobetona konstrukciju veidošanās tehnoloģisko procesu. Savukārt Aviācijas institūts piedalījās ar tehnoloģiju gaisa kuģa konstrukcijas tehniskā stāvokļa noteikšanai.

RTU, MLĶF Tehniskās fizikas institūts demonstrēja mākslīgās ožas sensoru un spiediena sensorelementu no gumijas. Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts piedāvāja izstrādni «Riteņbraucēja josta ar gaismas izstarojošiem un gaismu atstarojošiem elementiem». Savukārt Koka konstrukciju dizaina institūts piedāvāja apmeklētājiem apskatīt dažādus no koka materiāla veidotus izstrādājumus – rotaļlietas bērniem, rotas mājoklim, koka māju konstrukcijas u.c. ekspozīcijas.

RTU EEF Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts piedāvāja tehnoloģijas «Dūmgāzu kondensators lielas jaudas šķeldas katliem» un «Katalītiskais dūmgāzu kondensators ar zemas temperatūras plazmas ģeneratoru».

Izstādē piedalījās arī divi RTU studenti. Students no Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes demonstrēja velosipēda riteņos stiprināmas gaismas diodes, savukārt studente no Inženierekonomikas un vadības fakultātes piedalījās ar tehnoloģiju «Digitālās kameras skeneris», iegūstot pēc žūrijas vērtējuma augsto 2. vietu.

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku dalību izstādē koordinēja RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs.

«Latvijas izgudrojumu izstāde» norisinājās jau otro gadu un to organizēja «Connect Latvija» un Latvijas Izgudrotāju biedrība Izgudrotāju dienas ietvaros.

Laila Eliņa, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs
Linda Šufriča, RTU Inovāciju un tehnoloģiju pārneses centrs

ERAF logo